Flexlease

»

Inspectienorm

 
 Inspectienorm
 

OVERZICHT ACCEPTABELE- NIET ACCEPTABELE INNAMESCHADES

Onderstaande norm hanteert Flexlease bij de inname van je leaseauto. In samenwerking met Autoinspectie.nl is deze opgesteld. Hij is vanuit de praktijk ontwikkeld, Autoinspectie.nl inspecteert jaarlijks meer dan 13.000 auto's. Wij hebben er alles aan gedaan om de norm zo duidelijk mogelijk weer te geven.

We delen de schades op in drie categorieën:

  1. Acceptabele en niet verwijtbare gebruikersschades.
  2. Onacceptabele manco's.
  3. Onacceptabele en verwijtbare schades.

Acceptabele en niet verwijtbare gebruikersschades:  

 Flexlease_pit Pitten in de ruit die nog geen scheurtjes in de ruit hebben veroorzaakt, kleiner zijn dan 1 cm en voor een onbelemmerd zicht zorgen zijn acceptabel omdat ze kunnen worden opgevuld. Krassen in de ruit zijn nooit acceptabel.
 Flexlease_spiegel Beschadigingen aan spiegels kleiner dan 2 cm zijn acceptabel.
 Flexlease_portier Lichte krassen op kunststof delen zijn acceptabel. Scheuren en gaten zijn niet acceptabel.  
 Flexlease_spot Kleine beschadigingen aan kunststofdelen zijn acceptabel zo lang ze kleiner zijn dan 10 cm en niet door de lak heen gaan. 
 Flexlease_plaat_spot Sponningen die beschadigd zijn door een veiligheidsriem zijn acceptabel zo lang het plaatwerk niet is ontzet. De schade mag niet zichtbaar zijn aan de buitenzijde van de auto als het portier gesloten is. De beschadiging mag door de lak heen zijn.  
 Flexlease_steenslag Steenslag bevindt zich uiteraard aan de voorzijde van de auto. Steenslag is acceptabel vanaf 100000 km. Deukjes en/of roest in de steenslag worden niet als steenslag maar als schade aangemerkt. Een uitzondering op de regel zijn bedrijfswagens. Hier wordt roest in de steenslag als acceptabel aangemerkt, ook als de steenslag zich aan de voorzijde van het dak bevindt.  
 Flexlease_wasstraat Wasstraatkrassen, ook wel polijstkrassen of poetskrassen genoemd zijn, vooral bij auto's met een donkere kleur, goed zichtbaar bij daglicht. Deze krassen zijn niet door de lak heen en kunnen worden hersteld door de auto professioneel te laten poetsen. Deze krasssen zijn acceptabel.   
 Flexlease_velg Schade aan een velg is alleen acceptabel als deze zich aan de velgrand bevindt en het krassen betreft. Happen uit de rand zijn niet toegestaan, net zoals alle schades die zich niet op de rand maar op andere delen van de velg bevinden. Corrosie is acceptabel zo lang dit niet het gevolg is van beschadigingen en/of achterstallig onderhoud. Corrosie is acceptabel vanaf 100000 km onder bovengenoemde voorwaarden.  
 Flexlease_dorpel2 Beschadigingen aan dorpels als gevolg van het instappen zijn acceptabel als ze met gesloten portier niet zichtbaar zijn. Net als bij steenslag zijn roest en deuken niet acceptabel. Bij bedrijfswagens wordt roest wel geaccepteerd maar deuken niet.  
 Flexlease_deukje Kleine deuken zijn acceptabel tot één deuk per deel. Een deuk is klein als deze niet groter is dan 2 cm doorsnede (1€ munt) en niet dieper dan 2 mm, want dan is de deuk met een alternatieve reparatiemethode te herstellen. Een deuk mag dan geen lakbeschadiging bevatten en/of in een vouw in het plaatwerk zitten die bij het ontwerp van de auto hoort. Vouwen als gevolg van schade in plaatwerk zijn nooit acceptabel. 
 Flexlease_deurrand Deurranden die licht beschadigd zijn als gevolg van normaal gebruik zijn acceptabel, ook als de beschadiging door de lak heen is en roest bevat. Ze mogen geen deuken of vouwen bevatten. 
 Flexlease_laadvloer Krassen op de laadvloer zijn acceptabel als het schaafschade betreft. De laadvloer mag echter niet geroest of gedeukt zijn.  
 Flexlease_steenslag_LKW Steenslag met roest is, uitsluitend bij een bedrijfsauto, altijd acceptabel. Dit is niet het geval zodra er ook deuken aanwezig zijn. 

BOVEN

Onacceptabele manco's: 

 Flexlease_sleutel Het ontbreken van een reservesleutel betekent dat de volgende eigenaar een nieuwe sleutel zal moeten bestellen. Veel auto's zijn voorzien van een centrale vergrendeling op afstand, waardoor deze sleutels duurder zijn geworden. Daarnaast werkt een nieuwe sleutel pas zodra deze is ingelezen op het motormanagementsysteem van de auto. Dit kan alleen bij een merkdealergebeuren en ook hieraan zijn kosten verbonden.
Flexlease_winterbanden Winterbanden die zijn meegeleast dienen ook weer ingeleverd te worden als ze meer dan 3mm profiel hebben. 
Flexlease_boekjes Bij de auto horen diverse bescheiden. Denk hierbij aan het onderhoudsboekje en het instructieboekje. De ervaring leert dat auto's die te koop worden aangeboden zonder deze boekjes minder opleveren omdat de koper geen beeld heeft van het verleden van de auto. Als deze boekjes niet bij de auto aanwezig zijn wordt dit in rekening gebracht. In dit geval is de waardevermindering hoger dan de kostprijs van de boekjes omdat het bestellen en laten afstempelen bij de leverende dealer meer arbeid kost dan de kostprijs van de boekjes. 
Flexlease_kentekenpapieren Bij de auto hoort een kenteken. Dit bestaat uit deel 1A (hierop staan de gegevens van de auto) en deel 1B (hierop staan de gegevens van de eigenaar/houder) en het overschrijvingsbewijs. Je dient altijd deel 1A en 1B bij de auto in te leveren. Het overschrijvingsbewijs is meestal in bezit Flexlease, maar als deze in jouw bezit is dan dient deze ook ingeleverd te worden. Als Flexlease een nieuw kenteken moet aanvragen dan zal deze de administratiekosten en de kosten van een nieuw kenteken in rekening brengen.   
Flexlease_extrastoel  Extra stoelen die zijn meegeleast moeten worden ingeleverd bij het einde van het contract. 
Flexlease_navi Om de goede werking van het navigatiesysteem ook voor de volgende eigenaar te kunnen garanderen moeten de navigatie CD, het instructieboekje en indien van toepassing de afstandbediening bij de auto worden ingeleverd. Ook hier geldt dat Flexlease de arbeid voor bijvoorbeeld de CD rom en de kostprijs hiervan in rekening zal brengen. 
Flexlease_radioweg Audio apparatuur die is meegeleast moet bij de auto worden ingeleverd. Als dit niet het geval is dan wordt hiervoor een bedrag in rekening gebracht dat bestaat uit de waardevermindering plus de eventuele kosten voor het herstellen van de bedrading als deze is afgeknipt.  
Flexlease_wieldop Een ontbrekende wieldop wordt als niet acceptabel beschouwd. Naast de prijs van een wieldop is het vooral de tijd die is gemoeid met het bestellen van de wieldop die voor kosten zorgt. Een wieldop kan namelijk alleen bij de dealer van het betreffende merk worden besteld. Soms zijn wieldoppen uitsluitend als set te bestellen. Flexlease zal de arbeid en de kostprijs van de wieldop(set) in rekening brengen.  
Flexlease_reservewiel Het reservewiel en de krik moet bij de auto worden ingeleverd. Zonder reservewiel wordt de auto niet APK goedgekeurd. 

BOVEN 

Onacceptabele en verwijtbare schades: 

Flexlease_deuk  Deze deuk is dieper dan 2 mm en groter dan een €1,- muntstuk. Dit is niet acceptabel. 
Flexlease_kras  Deze krassen zijn door de lak heen. Dit is niet acceptabel.
Flexlease_vogelpoep  Ingewerkte vogelpoep is nooit te herstellen. Het deel zal moeten worden gespoten. Dit is niet acceptabel. 
Flexlease_spiegelkras  Een kras op de spiegel van meer dan 2 cm kan niet meer worden bijgewerkt. Dit is niet acceptabel. 
Flexlease_bumper_onacc Deze krassen op een kunststof deel, in dit geval de bumper, zijn door de lak heen. Herstellen kan door middel van spuiten. Spotrepair, een alternatieve methode, is mogelijk tot en met een oppervlakte van een A4 tje. Dit is niet acceptabel. 
Flexlease_kras_lang  Krassen op het voertuig worden in zijn geheel niet geaccepteerd.
Flexlease_sponning  Deze deursponning is beschadigd doordat er bij het dichtslaan van een deur een gordel tussen zat. De schade is niet acceptabel omdat het plaatwerk een deuk bevat. 
Flexlease_laadvloer  Deze laadruimte kent niet alleen krassen op de laadvloer, maar ook de wielkasten zijn beschadigd en gedeukt. Dit is niet acceptabel.
Flexlease_schuifdeur  Deze schuifdeur van een bedrijfsauto heeft deuken van binnen naar buiten. Dit is te voorkomen door de lading goed vast te zetten en betimmering van de laadruimte mee te leasen. Dit is niet acceptabel.
Flexlease_dorpel_onacc  Deze dorpel is gesleten door het instappen. Bij een bedrijfsauto mag er ook roest op de slijtplek zitten, bij een personenauto niet. Deuken zijn niet acceptabel. 
Flexlease_achterlicht  Dit achterlichtglas is beschadigd en zal moeten worden vervangen om de auto APK goedgekeurd te krijgen. Dit is niet acceptabel. 
Flexlease_reclame  Geplakte en gespoten reclame op auto's is niet acceptabel. Om te voorkomen dat auto's die voorzien zijn van logo's en belettering na afloop van het leasecontract op oneigenlijke wijze worden gebruikt of met belettering in het occasioncircuit belanden wordt belettering meestal verwijderd.  
Flexlease_mistlamp  Een glas van een mistlamp of koplamp mag geen barsten of gaten bevatten.  
Flexlease_polijsten  Deze auto is dusdanig dof dat hij in zijn geheel zal moeten worden gepolijst om hem verkoopbaar te maken. Dit is niet acceptabel. 
Flexlease_ruitkras  Deze voorruit bevat een kras die het zicht belemmert. Dit is niet acceptabel. De ruit moet vervangen worden voordat de auto APK wordt goedgekeurd. 
Flexlease_velghappen  Deze schaaf op een lichtmetalen velg bevat niet alleen krassen maar ook happen. Dit is niet acceptabel.  
Flexlease_corrosievelg  Deze velg is gecorrodeerd als gevolg van achterstallig onderhoud. Dit is niet acceptabel. Lichtmetalen velgen vereisen regelmatige reiniging. Corrosie bij een kilometerstand lager dan 100000 km is niet acceptabel.  
Flexlease_velg  Deze velg bevat krassen die zich buiten de velgrand bevinden. Dit is eveneens niet acceptabel. 
Flexlease_bekleding_onacc  Deze stoel heeft een schroeiplek. Dit is niet acceptabel. 
Flexlease_rook_onacc  Een rooklucht in de auto kan alleen door een gespecialiseerd bedrijf worden verwijderd. Dit is nooit acceptabel. 
Flexlease_stoel_onacc  Een stoel die ernstig is vervuild vereist een behandeling door een gespecialiseerd bedrijf. Dit is niet acceptabel. 
Flexlease_reiniging_onacc  Een interieur dat ernstig is vervuild kan niet meer met een stofzuiger worden gereinigd. Een gespecialiseerd bedrijf kan het interieur weer in acceptabele staat brengen. Dit is niet acceptabel. 
Flexlease_kunststof_onacc  Een kras op een kunststof binnendeel zal middels een kunststofreparatie moeten worden hersteld. Soms is vervanging van het dashboard nodig. Dit is niet acceptabel.
Flexlease_boor_onacc  Boorgaten van bijvoorbeeld handsfree sets of navigatie systemen kunnen alleen worden hersteld door middel van een kunststofreparatie.  Als reparatie niet mogelijk is dan zal het dashboard moeten worden vervangen. Dit is niet acceptabel.
 

BOVEN